ORDER ATAU PERTANYAAN

ORDER ATAU PERTANYAAN

Monday, April 8, 2013

Alhamdulillah

Syukur pada ALLAH S.W.T., masih diberi peluang untuk aku bernafas di muka bumi ini. Segala puji padaMu Ya Rabb, memberikan peluang untukku bertemu insan-insan kesayanganku, mak, abah, adik-adik, abang-abang dan kakak ku. Indah rasanya bangun pagi ni bila di rumah. Heheh. Terus hilang beban fikiran yang ditanggung sejak 1 2 bulan ni. Huhu.

pinjam mr.google punya pic :D

Banyak perkara yang aku lalui sejak bergelar pelajar tahun akhir. Macam-macam perkara baru terjadi yang makin mematang diri. Belajar untuk hidup berdikari tanpa bergantung dengan orang lain. Ya. Itulah yang sedang aku lakukan saat ni. Kadang-kadang, terfikir juga. Sekarang ni baru bergelar student, macam tak cukup tangan dibuatnya. Kalau nanti sudah berumah tangga dan mempunyai anak-anak (hmm anak-anak?. Haha), macam manalah keadaannya. Hihihi. Allah tidak akan membebani hambaNya dengan sesuatu/cubaan/dugaan yang melebihi kemampuan hambaNya. 


a married woman. fuhh. mcm ni ke nt?haha

Sungguh, dugaan yang datang adalah tanda rindu dan kasih sayang ALLAH pada hamba-hambaNYA. Selebihnya bergantung pada kita bagaimana harus bertindak dan menangani dugaan tersebut berbekalkan iman, semangat, usaha dan tawakal. Alhamdulillah. Moga ALLAH mudahkan jalan.

Dikelilingi insan-insan istimewa yang membuatkan diri ini juga ingin melangkah seiring dengan mereka. Banyak yang aku pelajari. Belajar untuk memberi dan menerima. Terima kasih buat kalian yang sentiasa tak jemu. Hehe. Ada masanya aku sengaja mendegilkan hati ku. Bukan sebab aku tak dapat terima nasihat kalian, tapi sebab aku rasa takut untuk mulakan langkah. Kalian memang sangat kuat. Dugaan yang kalian hadapi jauh lagi besar dari dugaan yang ku hadapi. Moga ALLAH mudahkan jalan kita semua. Aku sedang menuju ke arah itu. Namun bimbang kiranya aku tidak kuat untuk terus melangkah. Langkah yang kecil ku ambil, ku harap dapat menjadi satu titik permulaan untuk terus melangkah.

Selama ku meniti hari-hari sebagai pelajar tahun akhir ni, aku berjinak-jinak dengan usrah, satu perkara yang amat asing dulunya. Bertemu dan bergaul dengan insan-insan semasa usrah ni memberi satu suasana yang berbeza. Berbincang segala-galanya dengan merujuk pada al-Quran dan Hadith. Masa mula-mula join usrah, memang agak janggal dan terasa macam alien. Hehe. Yelah, akak-akak dan rakan-rakan usrah yang lain masing-masing dah kenal rapat. Lagi pun, group usrah yang aku join tak sekali dengan sahabat-sahabatku yang lain yang sudah terlebih dahulu berjinak-jinak dengan usrah. So, no wonder lah rasa macam terpinggir. Hihi. Tapi mereka semua sebenarnya sangat-sangat welcoming. Jadi, mula-mula je rasa tak selesa lepas tu macam rapat pulak. Hehe. 

lebih kurg mcm ni la gaye nye kalau ber'usrah'.hihi.

Dah 8 bulan juga la aku join usrah. Tak banyak yang aku ubah kalau dilihat secara lahiriah. Secara batiniah, biarlah hanya ALLAH yang menilai. Hanya satu yang aku ingin katakan di sini, ilmu ALLAH itu sangat luas. Makin dicari, makin banyak sebenarnya yang perlu dicari. Dari sekecil-kecil ilmu hinggalah pada peringkat yang lebih tinggi. Aku masih belajar dan masih lagi mencari. Kiranya ada yang aku lakukan tidak disenangi dan melampaui batasan, tegurlah aku. Insha ALLAH, akan aku perbaiki.

Istiqamah itu sangat penting dan itulah satu-satunya perkara yang payah untuk dilakukan berbekalkan iman yang lemah di dada. Ya ALLAH, aku mohon pengertianMu, bantulah hambaMu ini agar aku istiqamah dalam beribadat kepadaMu. Limpahkanlah rahmat dan pertolonganMu atas kami, hamba-hambaMu. Amin Ya Rabb al A'lamin.

May ALLAH bless all of us. AMIN.


No comments:

Related Posts with Thumbnails